Anii și țigările

Perioada asta îmi e presărată, printre multe altele, de satisfacția faptului că s-au împlinit deja 2 ani de când m-am lăsat complet de fumat. Poate e bizar să găsești pe un blog mărturii ale unui psihoterapeut care vorbește despre asta însă dincolo de orice, toți suntem oameni, dincolo de profesii, dincolo de titluri, cunoștiințe, credințe.

Povestea mea cu fumatul a început în zbuciumata perioadă din liceu și a continuat, devenind, în timp, cea mai lungă relație a mea. Consideram mereu (cel puțin, multă vreme) că mă pot lăsa, că fumez doar pentru că vreau și îmi place. Treceau ușor pe lângă mine toate avertizările cu privire la sănătate pentru că nu credeam că mi se aplică. Fumatul îmi era, în aparență, cel mai bun aliat în perioadele agitate și stresante.

*Aparență este cel mai bun cuvânt întrucât nicotina are un efect stimluator asupra sistemului nervos central

Conștient, mă gândeam des la istoria fumatului, cum a fost inițial un simbol al masculinității, apoi al libertății. Cum multă vreme era încurajat apoi ulterior a început să fie corelat cu multiple probleme de sănătate și companiile producătoare au început să fie vizate.

Recomand, cu această ocazie, acest documentar:

Despre dorințe, consumerism, influențare.

Deși vedeam efectele negative, nu reușeau să izbutească satisfacția și obișnuința puternică de atâția ani. Totuși, am început să am tentative de a renunța, la îndemnul celor apropiați, doctorilor și ale unor corelații cu posibile probleme de sănătate. Simțeam puternic faptul că am nevoie de ajutor, așa că am citit cartea mult prezentă a lui Allen Carr: https://www.elefant.ro/in-sfarsit-nefumator-metoda-usoara-a-lui-allen-carr_4dab1916-565b-44b9-9ff4-6731fae7bd12. M-am lăsat o perioadă. Am recomandat cartea mai departe, între timp eu m-am reapucat, de fumat persoanele cărora am recomandat s-au lăsat definitiv.

Următoarea dată am abordat altfel inițiativa de a mă lăsa, am încercat să mă las complet, din prima. A fost prea greu, simțeam prea mult lipsa ‘celui mai bun prieten‘ în perioadele de încărcare emoțională.

Am renunțat la a mai încerca activ și cu orice preț.

Am început să mă întorc mai mult spre mine și să înțeleg motivele pentru care am acel obicei. Ce înseamnă el pentru mine și ce-mi aduce, de fapt. Am început să-i văd mai mult efectele puternic negative: tusea puternică, mirosul neplăcut, sistemul imunitar slăbit- răceli frecvente, lipsa poftei de mâncare, îngreunarea respirației, dureri de cap din cauza oxigenării slabe, timpul irosit în pauze, costurile.

Coincidența a făcut ca toate să se întâmple și într-un context în care oamenii din jur s-au schimbat și am ajuns lângă persoane care nu fumau. Era o altă lume în care fumatul nu mai era parte din peisaj, era doar un obicei nesănătos la care era indicat să renunți pentru binele tău.

Scriu această postare cu mesajul ascuns de a îndemna pe toată lumea să se lase de fumat.

Glumesc, bineînțeles. Cum nici pe mine nu a reușit să mă determine nimeni din exterior să fac asta, cred ferm că depinde de fiecare să facă ce își dorește iar asta e de respectat.

Vreau, cred, prin experiența mea doar să transmit ce a funcționat la mine și ce nu. Ce își poate lua fiecare din asta, e complet necunoscut. Sper că ceva util și care să ducă mai aproape de propria valorizare, atât. Toți avem un context mare în spate, o viață plină de experiențe profunde care ne compun așa cum suntem azi. Cum toate au o influență, ca adulți ce putem face e să descifrăm care este influența aceea și ce putem face mai departe cu ea.

Ce nu a funcționat:

  • încercări retetate, obsesive, de a mă lăsa treptat fără a cunoaște motivația reală, proprie
  • folosirea banilor ca factor motivator principal – “atât aș economisi dacă”

Ce a funcționat:

Despre cum e fără aș putea scrie mult și totul de bine, ceea ce mă face să mă gândesc la faptul că a fost o decizie și un proces benefic. Și despre cât de greu a fost aș putea spune multe, deși acum greul nu se mai vede la fel ca în primele săptămâni din proces.

Dacă sunt povești despre asta pe care ați vrea să le publicam aici, îmi puteți trimite oricând text. Cine știe, poate cuiva care citește aduc ceva în plus, bun. 🙂

În încheiere, las un mărgăritar, să ne aducă zâmbete și primăvară frumoasă.

Sursă cover photo: unsplash.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top