Buongiorno Principessa!

Filmul de duminică

Life Is Beautiful (1997)La vita è bella (original title)

Nu știu de ce nu are o notă chiar mai mare acest film, mie încă mi se pare o adevarată capodoperă. Este adevărat și că tot ce înseamnă perioada Holocaustului are o însemnătate aparte pentru mine, poate și de aceea.

Pe scurt, în Life is Beautiful, avem povestea lui Guido, care este un contabil, de origine evreu, ce își începe o frumoasă viață și poveste de dragoste cu noua lui soție. Acțiunea se defășoară în Italia, în anul 1930.

Ei, împreună cu fiul lor, sunt foarte bineși trăiesc foarte fericiți până la ocuparea Italiei de către armata germană. În încercarea de a-și ține familia împreună și de a-și ajuta fiul să supraviețuiască tuturor ororilor din lagărul de concentrare, Guido face din toată experiența un joc, în care marele premiu este un tanc.

Filmul, deși aparent despre Holocaust, este mai mult despre experiența umană, sentimentele în perioade dificile și relația semnificativă într-o familie, în principal dintre tată și fiu în acest caz.

Povestea este inspirată din viața lui Rubino Romeo Salmoni, care a supraviețuit tragediei de la Auschwitz în al doilea război mondial, unde mai mult de 1.1 milioane de evrei și-au pierdut viața.

Filmul a câștigat peste 40 de premii internaționale, printre care și 3 premii Oscar.

*Rubino Romeo Salmoni a decedat ulterior la vârsta de 91 ani, la Roma.

Este genul de experiență care sigur va rezona cu ceva din fiecare dintre noi. Este atât de uman, atât de tragic și totodată ludic, este puterea empatiei și întâlnirea cu limitele noastre umane.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top