După ce am făcut toți pașii de aici, putem practica profesia de Psihoterapeut fie în cadrul unui contract individual de muncă- încheiat cu o societate care oferă servicii psihologice sau prin înființarea unui Cabinet Individual de Psihologie (ca și un PFA)
CABINETUL INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE
Sunt și forme mai complexe dacă vrem să avem mai mulți angajați (precum o societate de Psihologie) dar forma în care putem practica dacă e vorba de o singură persoană este cabinetul individual, iar pașii ce trebuie urmați sunt:
- Depunerea dosarului la Colegiu- pentru obținerea certificatului de înregistrare
- Depunerea actelor la ANAF pentru obținerea unui CIF (apoi partea de contabilitate)
- Depunerea dosarului la Colegiul Psihologilor
Informațiile cu tot ce trebuie să conțină dosarul se găsesc aici.

Ce este de reținut:
- Actul constitutiv trebuie parafat– modelul de ștampilă este acesta, un site de unde se poate comanda: https://www.stampileok.ro/
- Pentru a putea depune dosarul, trebuie încheiat în prealabil contractul de supervizare pentru formarea în care sunteți (acesta va fi semnat de ambele părți și depus la dosar)
- Pentru disciplina de Psihoterapie nu este necesară dovada deținerii dotării metologice
- În cazul în care pentru dotarea tehnică (ex. laptop, imprimantă) nu mai dețineți chitanțele pentru echipamente, se va face o declarație pe propria răspundere în care vă asumați că aveți aceste echipamente și cum le-ați achiziționat (ex. venituri proprii)
- Spațiul:
- în cazul în care sediul și punctul de lucru sunt aceleași- aceeași locație– se va face o declarație pe propria răspundere privind folosirea spațiului în scop profesional
- în cazul în care acestea sunt diferite, se vor atașa la dosar toate documentele doveditoare deținerii sau folosirii spațiilor (ex. contracte de vânzare-cumpărare, închiriere, etc.)
În această perioadă, toate dosarele se depun electronic, este important ca pe fiecare filă să existe mențiunea ‘conform cu originalul‘. Dosarul se va trimite la adresa de email corespunzătoare filialei de care se aparține.
Ulterior:
- Dosarul va fi analizat de către membrii Comisiei de psihologie clinică și psihoterapie în cadrul ședinței convocate
- Rezoluția propusă de către membrii Comisiei de psihologie clinică și psihoterapie va fi validată în ședința Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România;
- Dupa parcurgerea etapelor enunțate anterior, pentru rezoluțiile favorabile se întocmesc actele profesionale și sunt comunicate prin e-mail, semnate electronic, la adresa de e-mail validată de către titularul actului profesional.
Timp de așteptare: 1 lună-2 luni, în funcție de cum se întrunesc și comisiile
Costuri pentru această etapă: 300 ron taxă analiză dosar, ștampilă 100 ron, taxă membru Colegiu: 125 ron (anual), taxe obținere documente spațiu (releveu, etc)
2. Depunerea actelor la ANAF pentru obținerea unui CIF
Documente necesare:
- Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere- formular 070, – 2 exemplare (se pun la dispoziţie gratuit de catre organul fiscal sau se pot descărca gratuit la adresa de internet http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_070_2013.pdf );
- actul de identitate (copie)
- act spațiu (copie);
- contractul încheiat cu platitorul de venituri în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi independente- *dacă e cazul
- actul legal de funcţionare pentru persoanele fizice care desfăşoara profesii libere- *certificatul de înregistrare de la Colegiu, anexa + atestatul de liberă practică
- alte documente solicitate de organul fiscal competent pentru determinarea corectă a situaţiei fiscale a contribuabilului
Actele se vor depune la filiala de care se aparține și se va elibera ulterior un C.I.F- Cod de Identificare Fiscală în baza cărora se poate practica legal.

Sper să fie cu folos. 🙂
Buna Oana,
Foarte utile cele 2 articole, iti multumesc frumos ca ai documentat atat de detaliat, pas cu pas care este procesul de a deveni psihoterapeut.
Am totusi o intrebare pentru tine: atat la depunerea dosarului pentru primirea atestatului de libera practica, cat si la dosarul pentru ANAF, este mentionat contractul de inchiriere/ vanzare-cumparare a spatiului in care urmeaza sa se desfasoare activitatea. Totusi, din ce ai impartasit cu noi, am sesizat ca timpul de a primi atestatul de libera practica poate dura 1-2 luni. Ma gandeam la optiunea luarii in chirie a unui spatiu pentru desfasurarea activitatii, asta ar insemna si plata a 2 luni de chirie fara posibilitatea de a desfasura activitate psihoterapeutica. Ma intrebam daca se poate sa trecem in prima faza spatiul in care locuim ca si punct de lucru, urmand ca ulterior sa schimbam locatia si sa ducem un nou contract de inchiriere pentru a fi atasat la dosarul de atestat.
bună! mă bucur că sunt de folos informațiile! Ce știu este că se dă o declarație conf. căreia spațiul este folosit exclusiv pentru activitatea profesională – deci nu se poate și locui acolo. Asta din punct de vedere legal și din ce știu și eu:) Poate există posibilitatea unui ctr de comodat? să fie dat în folosință un spațiu exclusiv pentru activitatea profesională, temporar, și apoi să se schimbe după cum se dorește.
P.S timpii trecuți acolo sunt cei experimentați de mine, poate că nu este mereu așa. De aceea eu mereu îndemn oamenii să adreseze direct la Colegiu întrebările pentru a nu exista confuzii. Sper că e de folos, dacă totuși aș mai putea eu ajuta cu ceva putem să ne auzim și pe whatsapp, aici se pare că mai ratez comentarii.. 😀