Cuvântul anului

Tot gândindu-mă la ce a fost anul acesta, aproape fără intenție dar ca un bilanț -necesar?- m-am oprit de multe ori la ideea de

Prezență

Probabil de departe cel mai folosit cuvânt – atât pentru mine – cât și în terapie, de exemplu. Mă tot gândesc la cum, pe cât de clișeic poate să pară, cât de important simt că a fost anul acesta.

Când ne gândim la anxietate, ne putem gândi la viitor – cu necunoscutul lui. Când vorbim despre depresie, mult poate să fie despre trecutul foarte anevoios. Această stare de “prezență” mult studiată și recomandată, de altfel, își propune să ne aducă în acest Aici și Acum pe care deși îl știm, îl vedem, de multe ori nu (reușim) să îl trăim. Și cât de bine ar putea să fie dacă am face-o.

Această prezență poate să conțină în egală măsură și trecutul și viitorul, nu să facă abstracție de ele. Doar să nu lase să împiedice trăirea momentului prezent, cu tot ce aduce el: Sentimente, gânduri, emoții, reacții.

Cred că fiecare are propriul stil și ritm – chiar înțelegere a termenului. Câteva lucruri ce ar putea să fie universal valabile dacă ne imaginăm că suntem la o cină cu familia sau cu persoana iubită

  • deconectarea de la tehnologie
  • observarea în mod conștient a gândurilor și activităților – ce-mi trece prin minte acum? ce fac în acest moment
  • observarea celuilalt – cine este această persoană din fața mea? ce sentimente am față de el/ea?
  • observarea sentimentelor / corpului – cum sunt în acest moment? Mă simt liniștit/ă sau agitată? Cum sunt bataile inimii? Ce reacții corporale am?

În încheiere, declar oficial cuvântului anului

Cuvântul vostru care ar fi? ^_^

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read in another language »
Scroll to Top