Despre vise

Nu de puține ori, când auzim de vise – mai ales de la cineva din domeniul psihologiei- ne gândim la Freud, care e un bun punct de pornire. Există multă literatură de specialitate, pentru cine este de interes partea asta. (*)

Fără să intrăm în detalii, întrebarea de astăzi este:

Ce mai visați?

Cineva îmi povestea că are un vis recurent cu o tornadă. De câțiva ani, tot apare din când în când, ca un laitmotiv în viața persoanei respective. La o simplă căutare pe google, se găsesc niște informații despre ce ar putea să însemne asta, ce ar putea să ascundă, ce nevoi nu sunt îndeplinite în viața de zi cu zi, etc.

Acesta nu e un îndemn către a ne `interpreta` propriile vise folosind-ne de internet, nici să cădem într-o extremă unde să ne ghidăm sănătatea mintală în funcție de asta, ci mai degrabă de a le acorda atenție, că ele pot conține informații foarte utile.

Conform lui Freud (1900), sursele viselor includ stimuli din lumea exterioară, experiențe subiective, stimuli organici din interiorul corpului și activități mintale din timpul somnului.

Tot el susține că se pot diferenția 2 tipuri de conținut: unul cunoscut, care se referă la narativa reținută – ce ne aducem aminte– și conținutul latent– care face referire la sensul ce stă la baza visului.

“În timpul somnului, inconștientul condensează, înlocuiește și formează reprezentări ale conținutului visului, conținut latent care este adesea de nerecunoscut persoanei după ce se trezește.” – The interpretation of dreams

Cea mai vizibilă legătură dintre evenimentele prin care trecem și visele pe care le avem este în cazul experiențelor traumatice. Deși nu este încă o explicație “închegată” și unanim acceptată de către lumea științifică, fenomenul a fost studiat de foarte mult timp.

Primul care a oferit o perspectivă a fost Freud, care a stipulat că visele sunt o cale către dorințele reprimate. Alte ipoteze au fost dezvoltate mai târziu ca răspuns la visele traumatice recurente experimentate de veteranii de război, unde coșmarurile erau văzute, în urma cercetărilor, ca modalități prin care persoanele puteau să reviziteze și să rezolve, să încerce să treacă peste traumele trăite cu timp în urmă.

Cele mai noi perspective (care sunt consecvente cu ideile de mai sus) aduc în vedere faptul că visele ajută ca experiențele să fie integrate în memoria de lungă durată, un proces numit consolidarea memoriei. Când experiențele sunt traumatizante, visele pot reflecta modalitatea în care corpul încearcă să facă față și să învețe din acele situații.

Visele pot simula evenimente amenințătoare și ne permit să încercăm diverse răspunsuri la acele amenințări. A fi expus la amenințări în timp ce dormim în siguranță ne poate reduce teama și permite accesul către alte zone din creier care sunt importante în procesul de luare de decizii și creativitate.

Gând de final

După o experiență traumatizantă, mulți oameni vor doar să uite ce s-a întâmplat și să meargă mai departe.

Din păcate, încercarea de a uita sau reprima sentimentele și gândurile poate rezulta în coșmaruri foarte frecvente. O parte esențială din procesul de a trece peste o experiență traumatizantă este să știm să cerem ajutor. Doctori, consilieri și psihoterapeuți pot ajuta în acest proces. 🙂

(*)Cărți de Sigmund Freud: “The interpretation of dreams”. “On dreams”

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17469988/
  • https://www.sleepfoundation.org/

Sursă cover foto: unsplash.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top