Filmul de duminică

Podul spionilor (titlu original: Bridge of Spies) este un film american istoric din 2015 regizat de Steven Spielberg. În rolurile principale sunt actorii Tom Hanks și Mark Rylance. Povestea este simplă dar emoționantă, despre sansă, despre aparențe, despre drepturi, despre dreptate şi adevăr. În încercarea disperată de apărare a lui Abel (care era acuzat că este spion KGB), avocatul James Donovan se găseşte foarte surprins de calmul clientului său (care riscă ori pedeapsa cu moartea sau executarea în țara lui pentru prespunerea că a oferit informații către SUA). Una dintre replicile cele mai reprezentative este mai jos:

– Do you never worry?

Tr.: Tu nu te îngrijorezi niciodată?

Would it help?

Tr: M-ar ajuta cu ceva?

Podul la care face referire titlul filmului este unul real, ce face legătura între periferia fostului Berlin de Vest și centrul orașului Postdam, aflat anterior sub controlul Germaniei de Est. A primit numele de „pod al spionilor” în ani ’60, când serviciile secrete ale sovieticilor și ale americanilor schimbau prizonieri în numita locație.

Filmul are mai multe valențe și referiri la acest „calm„ aproape ieșit din comun în fața unor pericole extrem de amenințătoare.

Bridge of Spies”, povestea lui James Donovan (Hanks), un avocat din Brooklyn care se trezește aruncat în centrul Războiului Rece, când CIA îl trimite cu sarcina aproape imposibilă să negocieze eliberarea unui pilot american U-2 capturat, pe lângă modul deosebit în care actorii își interpretează rolurile, este un film de văzut pentru emoția pe care o trezește.

În primul rând, implicarea „neașteptată„ a avocatului în apărarea clientului, pornind de la o idee că alocarea unui avocat era necesară pentru ca ‘procesul să pară corect’. Date fiind rivalitățile dintre cele 2 țări, deznodământul ar fi putut fi clar și scurt, dacă nu ar fi existat legătura și implicarea umană a celor 2. Ulterior, relația care se creează între ei, reprezentanți și membrii ai unor țări care se aflau în război. Patriotismul, acceptarea, resemnarea și multe alte aspecte fac din acesta un film demn de vizionat cu interes.

Alte replici din film

James Donovan: Nu contează ce cred oamenii. Tu știi ce ai făcut. (adevărul)

James Donovan: Toată lumea merită să fie apărată. Fiecare persoană contează.

“Nu-mi este frică de moarte, domnule Donovan. Totuși, nu ar fi prima mea alegere.”

Sursă cover photo: unsplash.com

Alte resurse: cinemagia.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top