How are you? / Cum ești, cum te simți?

Fiindcă văd multe informații despre sănătatea mintală, m-am gândit să-mi amintesc la ce ne referim când vorbim despre asta.

De pe site-ul Asociației Americane de Psihologie vedem că atunci când vorbim de Mental health, ne referim la:

O stare de spirit caracterizată prin:

bunăstare emoțională
o bună adaptare comportamentală
o relativă lipsă de anxietate și simptome invalidante
capacitatea de a stabili relații constructive și de a face față cerințelor și stresului obișnuit ale vieții

https://dictionary.apa.org/mental-health

Multe lucruri din viață ne pot afecta. Tot de pe APA avem și niște indicatori care ne pot ridica niște semne de întrebare:

lipsa de plăcere în viață

sentimentul că suntem lipsiți de valoare (că nu contăm) sau sentimentul extrem de vinovăție

plâns mult fără un motiv anume

retragere socială

anxietate severă, panică sau frică

schimbări mari de dispoziție

dificultăți de concentrare sau de continuare a planurilor

stare de iritabilitate/ furie pe perioadă lungă de timp

auzul vocilor

convingerea exagerată că alții complotează împotriva ta, dorind să-ți faci rău ție sau altcuiva

https://www.apa.org/topics/teens/mental-health-attitudes

Din ce în ce mai mult apar îndemnurile de a apela la persoane care pot ajuta în caz că ne confruntăm cu astfel de lucruri – lucru care e grozav. (și necesar)

“Dacă ți-ai rupt piciorul sau ai simptome de pneumonie, nu vei lăsa lucrurile așa fără să mergi la doctor să invetighezi. Deseori, totuși, tinerii ignoră problemele de sănătate mintală crezând că vor „scăpa” sau că sunt ceva de care să le fie rușine. Acest tip de gândire îi împiedică pe oameni să primească ajutorul de care au nevoie. Uneori, a obține ajutor este o chestiune de schimbare de mentalitate (cu privire la acest lucru)

https://www.apa.org/topics/teens/mental-health-attitudes

Un lucru bine de știut este că psihoterapia poate să fie doar un aspect dintr-o abordare multidiscplininară, în funcție de problemele cu care fiecare persoană se confruntă.

“Psihoterapia, uneori cunoscută sub numele de terapie prin vorbire, este adesea o parte importantă a tratamentului de sănătate mintală de către profesioniști calificați. În unele situații, medicii pot recomanda utilizarea medicamentelor pentru o persoană cu probleme de sănătate mintală.”

https://www.apa.org/topics/teens/mental-health-attitudes

De exemplu, prin psihoterapie putem identifica modul în care anumite emoții ne influențează un anumit tip de comportament.

“Medicul lui Emily a ajutat-o ​​să o convingă să primească tratamentul de sănătate mintală de care avea nevoie. Prin psihoterapie, Emily a aflat cum sentimentele ei i-au influențat alimentația. Cu ajutor, a reușit să-și îmbunătățească imaginea de sine, precum și obiceiurile alimentare. Obținând un tratament, Emily a reușit să-și stabilizeze greutatea și să-și recapete sănătatea mentală și fizică.”

https://www.apa.org/topics/teens/mental-health-attitudes

Sau putem experimenta tehnici pentru a gestiona mai bine diverse situații și a ne explica modul în care propriile gânduri/sentimente contribuie la situația stresantă.


Prin psihoterapie, Carmen a învățat cum se poate relaxa și alte tehnici pentru a face față anxietății ei intense. Ea a aflat, de asemenea, cum gândurile ei i-ar putea influența atacurile de panică.

https://www.apa.org/topics/teens/mental-health-attitudes

Primele măsuri/acțiuni pot fi luate oricând și nu trebuie să coste

Cu cât știi mai multe, cu atât este mai ușor. Bibliotecile sunt o sursă excelentă de informații despre sănătatea mintală. Librăriile au adesea secțiuni de „auto-ajutor” sau „psihologie”. Pentru cei cu acces la internet, există multe site-uri web legate de sănătate și sănătate mintală. Unele sunt mai calitative decât altele. Este important să știi dacă informațiile de pe un site provin din surse în care poți avea încredere.

dar

Nimic nu este mai rău decât să nu faci nimic. Consecințele de a nu primi ajutor pentru probleme de sănătate mintală pot fi grave. Problemele netratate continuă adesea și se agravează și pot apărea noi probleme. De exemplu, cineva cu atacuri de panică ar putea începe să bea prea mult alcool cu ​​speranța greșită că îi va ameliora durerea emoțională.

https://www.apa.org/topics/teens/mental-health-attitudes

Am auzit ieri o expresie, costul vieții pe care o vrei poate să fie viața actuală. Adică, este foarte posibil ca odată început un proces de vindecare/dezvoltare, să apară multe schimbări în viață. Și cred că asta se poate întâmpla mult mai lin (sau poate chiar exclusiv) într-un spațiu de acceptare, înțelegere, siguranță și non-judecată, pentru a ne schimba în direcțiile pe care ni le dorim.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top