Întâmplare cu pisici – și tendința la actualizare

Întâmplare cu pisici: Într-o curte, o pisică mică explorează excesiv împrejurimile, punându-se în pericol. După gard, un câine al vecinilor care probabil că dacă ar vedea-o ar interpreta că este un ‘inamic’. Numeroase soluții ale stăpânilor de a ține pisica departe de gardul despărțitor al venicilor, pedepse, recompense, nimic nu funcționează. Și multe îngrijorări.

Într-o zi, după gard se aude lătratul lui Sisi, câinele vecinilor, la simțirea pisicuței care se perinda pe lângă gard. Pisica se dă în spate speriată, se îndepărtează de zona roșie [gardul], următoarele zile istoria se repetă, acum fiecare a învățat cum e cu teritoriul acolo și ce nu e de făcut ca toată lumea să fie ok. Pisica până acum nu a mai explorat zona aceea de gard.

Pe viitor, poate vor fi și prieteni ☺

Și gândul de astăzi este: să avem încredere în [propriul] proces. Că este unul organic, instinctual, menit să ne țină în viață sau unul mai amplu de împlinire a nevoilor mai complexe, lucrurile se vor întâmpla.

În psihoterapia centrată pe persoană, este un concept numit ‘tendinţa la actualizare’

Tendința la actualizare, prezentă în fundal, a tuturor formelor de viaţă organice de a dezvolta organizări mai complexe, de a-şi împlini potenţialul “în moduri ce au ca scop menţinerea sau dezvoltarea organismului şi orientarea către autonomie”.

Tendința la actualizare este direcţională, constructivă şi prezentă în toate organismele vii. Poate fi reprimată, dar nu poate fi suprimată decât cu preţul morţii organismului. Ea acompaniază toate motivaţiile: tensiunea, nevoia, creativitatea, căutarea plăcerii. Este caracteristică organismului ca un tot. (Rogers, 1959)

Rogers, încercând să ilustreze conceptual tendinţa la actualizare, face referinţe
spre biologism. Potrivit lui, această tendinţă de creştere este inerentă tuturor
organismelor vii (ex. recifele de corali) nu doar fiinţei umane. Omul este doar o
parte a cursului evoluţiei, pulsiunea autoperfecţionării se manifestă în întreg
universul.

Fiinţa umană trebuie să asculte această putere din ea însăşi, să îşi
permită să se lase împinsă de ea.

Zi cu împlinire!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top