Săraca de mine

Îmi era tare dor să mai scriu pe aici. Azi am dat peste un articol de la Asociația Americană a Psihologilor și mi-a revenit gândul la statistici și ce se mai întâmplă pe partea de sănătate mintală și provocări pe care le avem (și) pe partea asta. Îmi vine greu cumva să punctez tot pe asta, având în vedere ce întâmplă acum la noi în țară însă chiar cred că sunt toate corelate și măcar la nivel individual putem să avem în vedere și aspectele psihologice, să încercăm să ne ajutăm singuri prin apelarea la servicii de suport pe partea asta.

Articolul este acesta: https://www.apa.org/pubs/reports/practitioner/covid-19-2021?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=apa-practice&utm_content=practitioner-survey-2021

Primul tabel arată cum au crescut cererile de tratament și diagnosticul pentru problemele din sfera: depresiei, anxietății, tulburărilor alimentare, problemele legate de stres, consumului de substanțe și altele.

Aici vedem informații despre cum și psihologii au dificultăți – în mod special pe partea de burnout pe măsură ce a fost o cerere foarte mare – dar și complexă – pe partea de intervenții pentru clienți/pacienți.

Avem și la noi informații despre burnout-ul medicilor. Mai las și aici articolul ăsta: https://www.dor.ro/medicii-sunt-in-burnout-ar-trebui-sa-vorbim-despre-asta/ – care mi se pare relevant și sunt de acord că ar trebui să vorbim despre asta.

Aș evita să pretind vreo interpretare complexă a datelor de mai sus, în josul paginii articolului sunt toate informațiile cu privire la colectare și sunt disponibile pentru oricine este de interes.

Le consider relevante și în acord cu tot ce vedem oricum zi de zi. Din ce în ce mai mult suntem afectați și la nivel emoțional, psihologic și e greu să găsim un sens în tot ce se întâmplă, de cele mai multe ori. Ieri mi-am mai amintit de Man’s Search for Meaning a lui Viktor Frankl și despre importanța sensului în suferință. Despre modul în care dacă putem găsi un sens pentru tot ce ni se întâmplă, putem depăși orice.

Nici terapeuții nu sunt ‘exceptați’ de la asta, burnout-ul fiind un risc major în acest domeniu și psihologii, la rândul lor, este important să aibă grijă de propria persoană.

Închei cu o expresie foarte dragă, pe care o împărtășesc în glumă cu sora mea și despre care abia ieri mi-am dat seama de cât de multă autocompasiune conține.

“…….Săraca de mine”………. 🙂

spusă cu căldură și apreciere față de sine, parcă recunoaște greul și transmite ce uneori chiar dacă nu primim din afară, putem găsi în interiorul nostru: înțeleg că îți e greu, sunt aici lângă tine.

Aveți grijă de voi ^_^

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top