Întrucât schimbările de vreme ne pot influența starea psihologică, cred că e util să aruncăm un ochi și pe studiile care există ce ne pot da mai multe informații despre anumite stări ce pot să apară, chiar și ‘sezonier’.
Multe persoane sunt influențate de climat iar în timpul toamnei/iernii încep să experimenteze diverse sentimente negative, ce pot fi corelate și cu factori de mediu, precum temperatura și expunerea mai puțin îndelungată la soare.
Tulburarea afectivă sezonieră* este o formă de depresie conform DSM-5 (Manualul de diagnostic al tulburărilor mintale)
Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) a fost legată de un dezechilibru biochimic în creier datorat faptului că în lunile de toamnă/iarnă este mai puțină lumină solară. Pe măsură ce se schimbă anotimpurile, experimentăm o modificare în ceea ce privește ritmul circadian (ritm biologic intern) care ne poate scoate din rutina cunoscută. *fiind mai puțină lumină solară, creierul nu poate determina exact când este timpul să dormim sau să să ne trezim și continuă să producă melatonină (sleep hormone) chiar și în timpul zilei. Iar în zile înnorate, creierul produce mai puțină serotonină (happy hormone) și ne simțim mai lipsiți de energie.
Persoanele care au o tulburare afectivă sezonieră experimentează schimbări frecvente ale stării psihologice și simptome similare depresiei. Este mai mult decât ‘o tristețe de iarnă‘, simptomele pot fi destul de copleșitoare și pot interfera cu funcționarea zilnică.
Câteva dintre stări pot să includă:
- sentimentul de tristețe
- lipsa interesului și plăcerii pentru activități
- schimbări în apetit
- schimbări ale somnului
- dificultăți de concentrare
- stări de oboseală
- gânduri de suicid
O tulburare afectivă sezonieră (ca și orice alt tip de tulburare mintală) poate fi diagnosticată doar de un specialist (medic) în baza unor criterii foarte clar definite și a unui set de analize/ anamneză. Sunt multe alte afecțiuni medicale ce pot ascunde simptome precum celor ale unor tulburări afective (ex. dezechilibre hormonale tiroidiene) de aceea e important ca intervenția să fie multidiscplinară în cele mai multe cazuri.
CE PUTEM FACE?
Primul pas ar putea deja să fie făcut. Faptul că devenim conștienți de asta, poate aduce de la sine mai multe informații legat de anumite stări pe care poate le-am resimțit (într-o măsură mai mare sau mai mică)
În cazul în care identificăm anumite simptome și le putem corela cu schimbările de anotimp, ceva ce putem face este să luăm suplimente de vitamina D – cred că deja tuturor ne-a fost recomandat de către un doctor la un moment dat asta, în anotimpurile reci este recomandat, deficiența de vitamina D fiind asociată și cu boli cardiovasculare și alte afecțiuni.
Psihoterapia – studiile arată că terapia (în mod special Terapia Cognitiv Comportamentă dar nu numai) poate ajuta la tratarea cu succes a acestei afecțiuni.
Dacă simptomele sunt foarte severe, asociate depresiei, recomandarea este să se apeleze și la un medic psihiatru, pentru un tratament medicamentos adecvat.
Iar pe cât posibil, să ne bucurăm de lumina soarelui, cu multele ei beneficii.

Sursa imagini: unsplash.com