Tulburări de dispoziție – PMS and PMDD

Demult voiam să-mi îndrept un pic atenția asupra unui subiect care aduce laolaltă un proces biologic ce se întâmplă lunar la femei și efectele psihologice pe care acesta le are.

Am descoperit și aștern și aici că sunt 2 tipuri de Menstrually Related Mood Disorders [am traduce tulburări de dispoziție legate de menstruație]

PMS / SPM [Sindromul premenstrual]

Din cauza schimbărilor hormonale ce au loc în perioada dinaintea menstruației, pot să apară simptome fizice dar și cu impact emoțional. De la dureri de cap, dificultăți de somn, comportament anxios până la simptome asociate despresiei. O foarte simplistă explicație pentru asta:

După ovulație, care are loc la mijlocul ciclului menstrual, nivelurile hormonilor sexuali feminini estrogen și progesteron încep să scadă.

Creșterea și scăderea nivelurilor acestor hormoni pot afecta substanțele chimice ale creierului numite neurotransmițători.

Exemple de acești neurotransmițători sunt serotonina și dopamina, care sunt ambele substanțe chimice ce influențează starea de spirit, somnul și motivația.

PMDD / TDPM [Tulburare disforică premenstruală]

Tulburarea disforică premenstruală (TDPM) este o formă severă a SPM. Simptomele sunt similare cu cele ale sindromului premenstrual, însă sunt suficient de severe pentru a interfera cu munca, activitățile sociale și relațiile.

Diagnosticul TDPM

(reginamaria.ro)

TDPM este diagnosticat când cel puțin 5 din următoarele simptome se produc cu 7-10 zile înainte de menstruație și trec în câteva zile de la începutul menstruației:

Tulburări de dispoziție

Furie marcată

Iritabilitate

Tensiune

Interes scăzut pentru activitățile obișnuite

Oboseală

Modificări de apetit alimentar

Probleme de somn

Probleme fizice, cum este meteorismul (balonarea)

Înainte ca medicul să stabilească diagnosticul de TDPM, va exclude alte probleme emoționale (precum depresia majoră sau tulburările de panică) ca și cauză a simptomelor. De asemenea, trebuie excluse afecțiunile preexistente sau ginecologice (precum endometrioza, fibroamele, menopauza sau problemele hormonale), care pot da aceste simptome.

Articolul cu aceste informații pe care îl las și aici începe cu ceva extrem de important ce simt și eu nevoia să captez

Starea de depresie înainte și în timpul perioadei menstruale este frecventă. Experții consideră că aceste schimbări emoționale apar ca urmare a fluctuațiilor nivelurilor hormonale.

(https://www.medicalnewstoday.com/articles/327490)

Consider importantă urmărirea pattern-urilor, pentru a putea observa și schimbările datorate acestui tip specific de situație. Odată cu normalizarea stării – adică integrarea explicației pentru care putem experimenta diverse stări, lucrurile pot să capete un mai bun echilibru. Cu siguranță vizita la un doctor endocrinolog, de exemplu, este utilă și poate să completeze imaginea.

După cum se continuă și în articolul de pe site-ul de mai sus, există diferite soluții care pot ajuta.

– la nivel psihologic ne orientăm către stilul de viață, nivelul de stres – și toți factorii pe care i-am putea întoarce spre binele nostru, opusul la a-i lăsa să lucreze împotriva noastră.

*Dacă ceva din acest articol consideri că nu este corect, scrie-mi oricând.

*Dacă ai ceva de împărtășit cu asta, m-aș bucura să ne povestim în comentarii.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top