Maratonul filmelor românești – 5 Minute / 5 Minutes Too Late

Vacanța asta, printre răceli sezoniere, am văzut și revăzut multe filme românești de-a dreptul extraordinare. E un sentiment tare bun să vezi oamenii din țara ta și să auzi limba vorbită de la naștere în tot felul de povești intrigante. Mă surprinde de fiecare dată realismul lor – și nota caraghioasă pe care regizorii reușesc să o dea – un fel național de coping, aproape.

Mă opresc la 5 Minutes Too Late / 5 minute – pe care l-am văzut pentru prima dată și care adresează un subiect pe care îl consider important – impactul pe care prejudecățile îl pot avea asupra vieților oamenilor.

foto: imdb.ro

Descrierea de pe Netflix sună cam așa

În timpul vizionării unui film, are loc un atac homofob violent, iar o jurnalistă curajoasă încearcă să facă dreptate comunității LGBTQ. Bazat pe fapte reale.

Este un film și despre dinamici relaționale complexe și psihoeducație în secolul XXI.

Pelicula „5 Minute” a avut premiera internațională în octombrie 2019, în cadrul competiţiei oficiale a celei de-a 35-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, un eveniment reper al lumii cinematografice. Pe parcursul acestui an, filmul a fost nominalizat și invitat la mai multe festivaluri și proiecții speciale, cum ar fi Transilvania International Film Festival – TIFF, Anonimul, Zilele Filmului Românesc de la Chișinău, Serile Filmului Românesc de la Iași, Noaptea Albă a Filmului Românesc, Cinema sub Clar de lună etc.

„5 Minute” este inspirat din fapte reale. Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori se ridică și intră într-o altercație violentă cu membrii comunității LGBT prezenți în sală. Presa acuză Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului, în urma căruia un tânăr este rănit și ajunge la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi (Nicu Holban) în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de Liliana Calomfir, o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.

(https://www.ziarulmetropolis.ro)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top