Cartea de luni – de Ela Tudor

Astăzi vă povestesc puțin despre “An American marriage (“O căsnicie americană”), de Tayari Jones, una dintre puținele cărți pe care le-am citit anul trecut și care a rămas cu mine mult timp după, pentru că mi-a deschis ochii asupra unor aspecte ale inegalității rasiale care îmi scăpau până atunci.

Subiectul pare destul de simplu și nu e nimic foarte nou în contextul nedreptăților rasiale din America: Celestial și Roy sunt doi tineri de culoare, proaspăt căsătoriți, care par să fi reușit să învingă stereotipiile și să își construiască o viață în care le e bine. El e tânar afacerist, ea, o artistă cu carieră promițătoare în față.

Rutina vieții de cuplu le este însă brutal invadată de circumstanțe pe care nici unul dintre ei nu și le-ar fi putut imagina: în momentul când ii vizitează pe părinții lui Roy într-un orășel din Louisiana, Roy e arestat și condamnat la doisprezece ani de închisoare pentru o infracțiune pe care nu a comis-o.

Din acest punct, stilul narativ se concentrează pe scrisorile pe care Roy și le scrie cu oamenii din afara închisorii. În ele se citește disolutia grea și apăsătoare a iubirii lui Celeste, astfel că atunci când, după cinci ani, sentința lui Roy e brusc anulată și el se întoarce în Atlanta gata să-și reia viața împreună cu Celestial, aceasta se vede pusă în fața unei decizii chinuitoare: să renunțe sau să încerce să reclădească o căsnicie care și-a pierdut temeiul.

E o carte scrisă foarte bine care iscodește niște lucruri pe care ne e mai comod să le luăm de-a gata: până unde merge loialitatea într-o căsnicie? Cât supraviețuieste iubirea în absentia? Care e baza unei căsnicii: iubirea?sacrificiul?ambele?

Deși are și câteva pasaje care nu m-au prins, e o poveste bine alcătuită, în care pare că nimeni nu greșește, de fapt, dar toți suferă.

Mai mult, ceea ce mi s-a părut grozav și motivul pentru care v-o recomand azi este că, deși nedreptatea de a fi condamnat pentru ceva ce nu ai făcut din cauza bias-ului de rasă e monstruoasă, cartea nu se concentrează (doar) pe asta.

În schimb, prin conflictele și bucuriile pe care le descrie m-a făcut să mă gândesc ce efect au aceste nedreptăți mai departe de individul căruia i se comit. Sunt, de fapt, ca o pietricică aruncată în apele unei vieți care influențează absolut totul în jur. Pun la încercare și distrug familii, afectează comunități și dizolvă iubiri și vieți care, altminteri, ar curge altfel.

Deși cu subiect dificil, e o carte care curge usor și se citește fără efort. Are suspans și nu te lasă să iei partea nici unui personaj cu usurință. Go for it.

Cartea se găsește în română aici: https://www.elefant.ro/o-casnicie-americana_544b025b-1ba9-4677-961c-63ea5ac36b2c?gclid=Cj0KCQjw38-DBhDpARIsADJ3kjkDTCxLT5HT4uDTwcDDR9qmY-WBmPQqLpRIffRTCexRuBfJ17jdv2IaAgx9EALw_wcB 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top