Sărbătorile sunt, printre altele, prilej de revedere cu cei dragi și întrunire a familiilor extinse. Comunicarea devine o componentă foarte importantă, mai ales în momentul în care ne reunim, ne facem planuri și ne dorim să ‘exploatăm’ perioada de timp petrecut împreună.
Am ales acest video scurt despre comunicare – sau mai precis despre diferitele probleme pe care le putem întâmpina în comunicare și cum putem fi conștienți de ele, ca să putem avea o interacțiune armonioasă și cu prezență.
- Ascultarea activă versus auzitul pasiv – distragerile din timpul unui dialog pot contribui la distorsionarea mesajului și ne pot face să interpretăm greșit anumite lucruri din comunicare. Ascultarea activă presupune să fim atenți la toate mesajele ce vin către noi, verbale și non verbale și ne ajută să-l înțelegem pe cel din față, oferind posibilitatea de a ne adapta propriul mesaj ca să fim înțeleși mai bine
- Ascultarea înseamnă prezență – să fim (doar) acolo și cu urechile și cu ochii, cu întreaga ființă
- Ia-ți timp pentru a înțelege în timp ce încerci să te faci înțeles – în graba de a ne face înțeleși, putem să trecem prea repede peste ceea ce ne comunică celălalt și să fim concentrați doar pe ceea ce vrem noi să transmitem. Dar comunicarea e cu dublu sens și cel mai important e să rămânem deschiși la ceea ce ne transmite celălalt
- Fii conștient(ă) de propriile filtre de percepție – fiecare lucru care compune propria ta experiență va influența modul în care te raportezi la un anumit mesaj: cultura, familia, educația – influențează modul în care vezi lumea. Un lucru dăunator poate fi să credem că propria percepție este adevărul obiectiv. În loc, putem spune:
“Eu așa văd problema/situația. Pentru tine cum este?”
Chiar dacă ne vedem fizic sau ne întâlnim virtual, comunicarea joacă un rol important în starea pe care o avem cât și calitatea relației.
Să fie sărbători cu prezență și fără neînțelegeri! 🙂
*Sursă cover photo: unsplash.com