Prețul, cât e prețul?

Probabil că mulți vă întrebați care sunt prețurile cu psihoterapia, mai ales dacă v-ați gândi să începeți un astfel de proces. Tot probabil este că ați observat faptul că majoritatea specialiștilor în domeniu nu au această informație undeva public, foarte în clar.

Întrebarea este De ce?

Același lucru m-am întrebat și eu la început, poate pe alocuri încă mai adaug la răspuns. Unul dintre motive este faptul că fiind o profesie liberă, terapeuții au dreptul de a-și stabili propriile tarife, în mare parte. Lucru care se și întâmplă de aceea veți observa cel mai probabil diferențe. Există, totuși, niște factori obiectivi de luat în calcul precum orașul, economia, pregătirea terapeutului, costurile cu locația, directivele asociațiilor de formare, etc.

Procesul de formare în Psihoterapie este foarte costisitor, atât ca resurse de timp cât și ca resurse financiare.

Un alt motiv mai important, cred, este faptul că în acest fel rămâne libertatea de a putea stabili un tarif și în funcție de posibilitățile clientului. Personal, mi-aș dori ca acest ‘serviciu’ să fie mai accesibil tuturor persoanelor care au nevoie. Pentru asta, este nevoie de implicare și aliniere pe mai multe planuri.

*Câteva detalii despre cum se poate beneficia de anumite servicii psihologice se găsesc aici: https://mentalhealthforromania.org/ro/ghid-pentru-a-beneficia-de-servicii-gratuite. Pentru mai multe informații, puteți lua legătura cu doctorul sau casa de asigurări. Lista de servicii ce ar putea fi decontate prin intermediul unui contract cu CNAS se găsește aici: http://www.cnas.ro/page/pachetul-de-servicii-medicale-de-baza-acordate-in-asistenta-medicala-ambulatorie-de-specialitate-pentru-specialitatile-clinice.html

Andrew Solomon povestește undeva în cartea “Demonul Amiezii. O anatomie a depresiei” – cum această boală nu este doar la persoanele cu un anumit statut social sau financiar ci este “secretul nostru comun”, poate afecta pe oricine. El face referire la faptul că și în mediul rural, spre exemplu, persoanele suferă de anxietate, depresie și alte afecțiuni similare. Accesul, însă, la servicii de sprijin este mai îngreunat.

Sunt foarte multe persoane care dacă ar avea acces la așa ceva, și-ar îmbunăți considerabil satisfacția vieții de aceea comunitatea de psihoterapeuți încearcă să adreseze acest aspect și să găsească variante pentru a putea susține, scopul final fiind ca acest serviciu să ajungă la persoanele care își doresc sau au nevoie.

Fiecare are un anumit prag, se ghidează după anumite principii în stabilirea și comunicarea tarifului, scopul principal fiind ca acest aspect să nu fie unul care să cauzeze (sau să devină) un alt factor de stres pentru persoana care a decis că are nevoie de acest lucru.

Adică pot să fie persoane care plătesc mai puțin decât mine?

În general, toți psihoterapeuții au un tarif prestabilit care se aplică, abaterile sunt excepțiile.

Aspectele legate de partea financiară, logistică, sunt discutate în prima interacțiune, când se vor transmite toate informațiile, se va seta cadrul și de va decide dacă va începe un proces de terapie.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top