Comportamentul defensiv

Mecanismele de apărare: să zicem că eu am decis să fac acest text și să-l postez aici. Să zicem că voi primi un feedback nefavorabil sau poate că nu voi primi apreciere. Să zicem că acest lucru este extrem de important în viața mea și mă simt în general neapreciată, nevalorizată (ca urmare a unor experiențe de viață, unor traume sau altele). Cum aș putea să mă apăr (de mine însumi) pentru a reduce disconfortul psihic provocat de situația asta este spunându-mi că este vina celorlalți că se întâmplă asta, pentru că Ei (cititorii) nu știu să mă aprecieze.

Raționalizarea înseamnă a pune ceva într-o lumină diferită sau a oferi o altă explicație pentru percepții sau comportamente ale cuiva în fața unei realități în schimbare. Sunt multe astfel de mecanisme identificate în literatură, voi încerca să las și câteva linkuri mai jos pentru cine vrea să citească mai pe îndelete.

Un lucru care mi se pare foarte important este rolul adaptativ pe care aceste ‘mecanisme’ îl au. După cum reiese și din nume, ele au avut/au un rol de apărare și sunt importante în viața noastră. (Apărare= protecție) Nu mai rețin unde am văzut expresia:

Nu-i lua clientului mecanismele de apărare dacă nu ai ce să pui în loc’.

Cred că se poate înlocui client cu prieten/ă, apropiat, etc., ideea din spate ar fi aceeași. ‘Renunțarea‘ la aceste mecanisme poate fi cu adevărat utilă doar în momentul în care persoana conștientizează că le are și le folosește, știe rolul lor și va putea decide că nu mai este nevoie de ele 🙂 Chiar dacă ne dorim, nu putem noi decide în locul lor și cu cât vom insista pe rolul lor negativ cu atât ele se pot întări, pentru că pot fi apărarea chiar împotriva criticii, spre exemplu.

De ce ne comportăm defensiv?

Avem în general un astfel de comportament pentru că așa am învățat să facem față situațiilor dificile din viața noastră. Nu ne apărăm de alții, ne apărăm de diverse sentimente (frici) din interiorul nostru pe care nu vrem să le simțim.

Nu sunt adepta ‘rețetelor’ însă cred că unele lucruri sunt foarte util de împărtășit și de ce nu, experimentat, în cazul în care ați ajuns într-un punct în care observați diverse comportamente din această zonă. Mai jos este un video foarte scurt cu 3 sugestii de ce se poate face:

Sursă cover photo: unsplash.com

https://www.librarie.net/p/64187/eul-si-mecanismele-de-aparare

Protecting the Self: Defense Mechanisms in Action 1st Edition by Phebe Cramer  (Author)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559106/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top