Descoperirea de sine

Am rămas de luni cu gândul la procesul acesta, de descoperire de sine. Mă gândeam ce înseamnă el și cum se petrece de-a lungul experiențelor noastre.

Primul lucru către care ne putem îndrepta sunt toate cercetările cu privire la dezvoltarea copiilor; sunt informații foarte utile care ne pot ghida spre înțelegerea unor etape universale în procesul de dezvoltare umană. (Piaget, Freud, Skinner, Erikson)

Ce pare o realitate universală este faptul că modul în care părinții satisfac nevoile copilului este esențial în dezvoltarea acestuia. De asemenea, factorii de mediu la care suntem expuși au un impact în dezvoltarea noastră.

De exemplu, Bandura (reprezentant al abordării cognitiv-sociale) arată că pentru un copil care se teme de animale, să privească doi colegi care se joacă cu un câine poate fi un moment de depășire a propriei temeri.

Descoperirea de sine la o vârstă adultă poate să fie eliberatoare și grea în același timp. Cât de mult știm despre cine suntem noi la un moment dat poartă greutatea generațiilor anterioare în care ne-am născut. În sensul în care putem avea multe comportamente pe care le-am integrat fără să ni le însușim, doar pentru că ele erau singura realitate din jurul nostru.

Când avem într-un final ‘loc‘ să putem să ne îndreptăm către noi înșine cu tot curajul și toată atenția și să ne punem întrebarea ‘Cine sunt eu?’ răspunsurile pot să ne copleșească.

Cine sunt eu în afara familiei mele?

Ce-mi place mie să fac?

După ce valori îmi ghidez viața/comportamentul?

Îmi vin din nou în minte vorbele mult cunoscute ale lui Carl Rogers, întemeietorul Psihoterapiei Centrată pe Persoană’

What I am is good enough if I would only be it openly” / Ceea ce sunt e îndeajuns de bine, de-aș putea să fiu așa în mod deschis

Drumul până la a știi ceea și cine sunt poate să fie unul lung, cu contexte personale care îl susțin sau îl blochează, din diverse motive.

Dar putem alege să vedem acel conflict interior ca pe ceva benefic. Poate să însemne că anumite lucruri din exterior intră în contradicție cu ceea ce noi știm sau ne dorim de la noi.

Și înțelegând ce anume transmit poate să ne ducă mai aproape de starea de congruență (armonie)

Joi, ziua cu descoperire de sine

Sursă photo: unsplash.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top