Curiozități despre terapie

Îmi amintesc de faptul că înainte ca eu să încep terapia aveam foarte multe întrebări/curiozități.

Ok, merg acolo și ce fac? Despre ce o să vorbesc? La ce pot să mă aștept? Pentru ce să merg și când e, oare, cazul să fac asta?

Fiecare formare/fiecare tip de terapie are și particularitățile ei. Sunt 5 mari abordări care s-au definit de-a lungul timpului:

  • Psihanaliza si terapiile psihodinamice. Această abordare se concentrează pe schimbarea comportamentelor, sentimentelor și gândurilor dăunătoare prin descoperirea sensului și motivațiilor de la nivel inconștient. Referința principală: Sigmund Freud.

  • Abordarea comportamentală. Aici se pune accentul pe rolul pe care învățarea îl are în dezvoltarea comportamentelor. Referinta principală: Ivan Pavlov.

  • Abordarea cognitivă. Își îndreaptă atenția mai mult către ceea ce gândim, decât ceea ce facem. Referința principală: Albert Ellis

  • Abordarea umanistă. În abordările umaniste, printre care și Psihoterapia centrată pe persoană, procesul se bazează foarte mult pe capacitatea fiecărei persoane de a lua, rațional, deciziile cele mai bune și de a-și atinge potențialul maxim. Carl Rogers vorbește despre tendința la actualizare- tendința oamenilor de a aspira la împlinirea potențialului lor. Grija, empatia și respectul pentru ceilalți sunt, de asemenea, componente foarte importante ce stau la baza succesului terapiei. Referința principală: Carl Rogers.

  • Abordarea integrativă sau holistică. Terapeuții nu se ghidează după o anumită abordare, îmbină elemente din toate tipurile de psihoterapie.

Sursa: https://www.apa.org/topics/therapy/psychotherapy-approaches

Aceste informații pot fi lucruri foarte utile atunci când decidem să apelăm la un terapeut, pentru că ele ne pot da detalii despre ce considerăm că ni se potrivește în acel punct al viețiii noastre. Aceste așteptări se setează și în cadrul primelor discuții.

Pentru că îmi doresc mult să începem să vorbim cât mai deschis despre acest domeniu, las mai jos locul pentru oricine are o curiozitate, vrea să știe despre ceva anume, are nevoie de anumite informații, să lase un comentariu mai jos, să le transformăm în lucruri bine de știut pentru toată lumea. 🙂

Sursa foto: unsplash.com

1 thought on “Curiozități despre terapie”

  1. Pingback: Cum devii Psihoterapeut? Partea 1. - Oana Tudor

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Read in another language »
Scroll to Top