Mereu când mai povestesc despre faptul că în perioada aceasta eu fac ședințe de psihoterapie doar online, mulți întreabă cu mirare: “Și funcționează?”
Răspunsul meu este mereu: pentru persoanele care sunt deschise la asta, funcționează foarte bine.
ADAPTARE
Cuvântul din ultima perioadă cu care eu rezonez foarte mult este “Adaptare“. Încă din martie, când tot contextul nostru ni s-a schimbat, am trecut și trecem printr-o continuă adaptare, în toate domeniile. Și psihoterapia online este o formă în care psihologii, psihoterapeuții pot fi aproape de clienți și în perioade în care întâlnirile față în față nu sunt posibile, tocmai pentru a ne proteja.
Toate instituțiile care reglementează profesiile din domeniul psihologiei au încercat încontinuu să țină pasul cu toate regulile ce au apărut și să facă recomandări pentru ca relația terapeutică să nu aibă de suferit în această perioadă.
APA- American Psychological Association/ Asociația Americană de Psihologie vine cu următoarele recomandări pentru cineva care se gândește să apeleze la psihoterapia online:
- Să ne întrebăm dacă acest mod de desfășurare este potrivit pentru noi– la acest punct își poate răspunde fiecare, în funcție de nevoile din acel moment
- Să verificăm dacă terapeutul respectiv este acreditat –în statul în care practică– în România acest lucru se poate verifica la Colegiul Psihologilor din România, fiecare persoană care este acreditată trece printr-un proces lung de formare, care asigură o pregătire temeinică în domeniul psihologiei și are un cod personal în baza căruia poate oferi servicii de Psihologie/Psihoterapie
- Să aflăm cum este asigurată confidențialitatea informațiilor/ datelor. Fiecare psihoterapeut folosește diverse aplicațiii de videoconferință pentru ședințele de psihoterapie – unele sunt mai sigure/ altele mai puțin. Oricine poate întreba aceste detalii- pentru a se asigura că orice lucruri care vor fi discutate sunt protejate din punct de vedere al confidențialității
- Să știm cum se procedează cu plata. Fiindcă psihoterapia online se poate face cu oricine, indiferent de locul în care se află, aspecte legate de plată în general se discută de la început, pentru ca fiecare să poată seta și acest aspect- preț/datele pentru transfer bancar/facturi/etc.
*Sursa:
https://www.apa.org/topics/online-therapy
https://www.apa.org/practice/guidelines/telepsychology
TELEPSIHOLOGIA
Servicii psihologice care sunt oferite fie la telefon, prin aplicații de videoconferință sau în format scris- există de cel puțin 20 ani, cu terapeuții care s-au pregătit și fac asta- mai mult sau mai puțin. Perioada aceasta a accentuat în schimb nevoia și de perfecționare a acestui mod de conectare, care are atât beneficii cât și lucruri ce pot fi văzute ca dezavantaje.
Mai important, poate, decât modalitatea în care se desfășoară este ce poate oferi terapia, care este potrivirea cu psihoterapeutul – pentru ca relația să se poată dezvolta dar e de avut în vedere că psihotarapie poate funcționa și online. Dacă sunt orice fel de păreri sau întrebări în legătură cu asta, m-aș bucura, în mini comunitatea de aici să le povestim, poate ajută să deblocăm anumite lucruri, sau de ce nu, să ne îndemne să apelăm la terapie dacă avem nevoie. ^_^